MP3

Sunday, December 18, 2016

Study-ing Week !

Assalamualaikum and Hello everybody 😄

Idk why im becoming so lazy to update any entry here 😕. Maybe it is because im too busy with my tittle as first year student. Ya, super busy. But, since now is a study week so im going to do this entry today. enjoy my entry okay 😍 


spending a lot of time of editing this due to the bad internet connection 😑




Okay, saya mau tulis pasal kehidupan di U sepanjang saya berada di sini untuk sem 1 ni. Basically, semua peraturan saya memang ikut la sebab budak tahun 1 lagi kan, tapi sy mmg budak baik bah 😌 haha. Tapi, serious la saya cakap saya sangat sangat penat 😓, jadual kuliah Isnin-Jumaat semua kelas start jam 8am kecuali hari Khamis ja start jam 11am. Everyday, saya akan tidur lepas Isyak lepas tu bangun jam 1am/2am/3am *bergantung tahap kepenatan* untuk buat assignment dan study. Tapi kadang-kadang sy boleh juga stay up tapi jarang berlaku la sebab jam 8 ja sy memang mengantuk sudah kalau di hostel. Tapi tidak juga kalau sy d rumah. Rutin study awal pagi ni sy mmg amal sejak d Matriks lagi. Tapi sepanjang di MRSM jarang sekali berlaku sebab saya stay up kunun *rupa-rupanya tidak ngam sama saya*. Lepas ja saya habis kelas , kalau habis awal saya sama kawan-kawan sy stay library . kadang2 kami buat assignment grouping, kalau tidak pun untuk tggu kelas seterusnya. takut di bilik tertidur nanti. Tapi masa mau hujung-hujung sem tu selalunya saya lebih memilih untuk balik bilik *tidur* haha. Penat kan , mestilah mau rest. 


Lepas habis semua kelas, saya buat la kerja kerja peribadi macam cuci kain, solat, mandi , makan semua , oh lupa lupa , makan sambil tinguk movie. Haha. Masa awal-awal sem, saya sama kawan saya akan turun seawal 6.50 am untuk naik bas pergi fakulti. hah gigih kan mau turun awal. Sebab, memang best kalau turun awal pagi, sejuk-sejuk lagi angin dia tidak payah berebut. Fulamak , mmg 👍. Haha. Tapi pernah kami lambat turun sebab ada test jadi study2 lagi di bilik, sekali ramai orang tunggu bas. macam zombie yang Train To Busan tu mau berebut haha . Tapi saya ada tips untuk kamu naik bas ;

  • Jalan dari tepi untuk naik bas jangan tunggu di tengah, sampai bas yang ke-8 pun belum tentu kau dapat naik kalau kau d tengah. Kalau d tepi terus pegi dekat pintu bas and menyelit-nyelit la kau sana. Cun kan . try lah . haha
  • Kalau sudah di tengah tapi xcara lain sudah mau keluar p tepi, kalau mau dekat sudah pintu bas kan , terus angkat sebelah kaki letak di pintu bas. kompom kena bagi can naik. hahaha . tidak percaya ? Try lah . 😂

Sila try tips tersebut kalau mau survive naik bas. Haha. Tips ni berguna untuk orang yang lambat sudah pegi kelas. Tapi kalau ada kereta sendiri memang heaven la hidup kau d U. Senang gila mau bergerak. Yang hell nya kau kena korban sikit la duit belanja untuk isi minyak kereta kan. Tapi mau hujung2 sem tu kami selalu lambat turun sebab banyak kerja. 


Kalau mau cakap pasal Assignment mmg 😭 loudly saya crying. BANYAK betul. Sebab factor course saya juga kan mmg busy lah. Belum lagi kau mau fikir tutorial Calculus. Kalau kau tidak buat mmg satu apa pun tidak faham ah. So, better buat ja semua. Kasi korban la semua masa enjoy kamu untuk study. Ohya lupa, mesti yang tidak berapa kenal saya tertanya tanya kan apa course saya. Course saya Electronic Engineering (COMPUTER). Memang first choice masa di UPU dulu. Alhamdulillah, rezeki saya dapat. Saya rasa dalam bilik saya tu, saya ja yang setiap hari kena buat kerja oh. Roommate saya yang lain kadang2 banyak betul masa tinguk movie, kadang2 lah, tapi ada juga la masa drg sibuk sikit. 

my konco2 that having same mental illness with me



Itu memang bikin jeles. tengok The Legend of The Blue Sea lagi tu, yang lakonan si Lee Min Ho baru tu. Yang bikin jeles lagi kan, kelas dorang tiada yang jam 8am 😭. Mohon tabah lah. Sebenarnya bulih ja saya malas-malas kalau saya mau, tapi kemungkinan besar saya akan repeat banyak subject lah. Uih siapa yang mau kan repeat2. So, as for me selagi u have time to do it then do it. Tipulah kalau saya tidak STRESS. Saya rasa hari-hari saya stress, migrain semua. Terfikir juga untuk change my course. Tapi masih waras untuk berfikir so stay sajalah. Saya selalunya tiap 2 weeks sy akan balik rumah. Dekat ja kan bukan macam masa d MRSM sama KML. 

Mesti kamu fikir hari sabtu sama ahad free sudah kan. Ala, weekend kan. TIDAK ah! Sabtu sy ada kokum. I choose to be in Lakonan Teater . sebab saya memang minat. Alhamdulillah kelas ni ja satu staunya kelas yang tidak stress. malah kasi hilang stress saya kadang2. But, yesterday was our last meeting 😭. Sedih berpisah sebab saya dapat lecturer yang sangatt sporting, baik dan cantik. hehe. Kawan-kawan pun smua siok dan gila2. Btw, haritu kami buat perfomance untuk Karnival Kokum and we got so many positive feedback. dorang cakap siok. Sy punya watak tentera Jepun ja bah. haha . Nanti ada tu kena upload di YouTube. Nanti sy share la kalau sdh kena upload. Ohya, kalau sy tidak balik rumah malam sabtu tu kena turun lagi untuk latihan Esemtra. itu Club sy untuk di Kolej Kediaman. 

Hari ahad la masa untuk siapkan semua kerja untuk hntr next weeknya. Itupun kalau tiada program la.  Tapi, stress2, penat2 begini pun, saya tetap tidak kurus . Hairan saya kunun . padahal banyak bah makanan kena jual sini. Terutama fakulti saya lah. sedap2 makanan dia. Susah betul mau kasi turun berat. Haih. Apalagi hari Khamis, ada tamu bah depan fakulti. mmg we save our empty stomach for food from TAMU. haha. 

Ini saja la yang saya ingat mau share. Sebab terlampau lama tidak update apa-apa. Sekarang study week tapi saya punya semangat mau belajar entah pigi mna sudah tu. i wish u will come back as soon as possible 😢. 



Pray for me so i can answer all the question smoothly ah , especially for the subject that going to kill me. i hope that u can cooperate with me question. 









I hope that u enjoy reading my writing.Sorry if u noticed any typo just ignored or just tell me thru comment or chat box.  Anything u wanna like to comment so that i can improve it u are kindly invited to leave a comment below or just put a chat at my cute chat box at the side. Enjoy✌




 













Saturday, June 4, 2016

Q&A : Matriculation | Kolej Matrikulasi Labuan | Nadia Ambad

Assalammualaikum readers ;)

Nampak ka tittle tu ? macam tittle utk youtubers pulak kan xD. But its not. Harini saya akan jawab some questions daripada adik2 yang mau masuk Kolej Matrikulasi Labuan ataupun lebih pemes kena panggil KML. Okay let's start !

Wahai bakal bakal KMLians,

Credit to Mr Gugel

bersedialah dari segi mental dan fizikal sebab kamu punya kemasukan time bulan puasa tu xD . Nasib la batch 98's kan . tapi siok juga bah itu sebab kamu punya orientasi kureng2 sikit sebab malam kamu terawih kan bagi yang muslim lah. Bah kita start la kan utk Q&A.
*Siow tiak smpat screenshot kamu punya Questions ah*

Ini questions2 ini kan based on question junior2 yang jumpa face to face / pm / dm / ig / fb / wechat. 

1. Di KML bah , wajib ka pakai baju kurung ?

Answer : Iya , wajib. setiap kali pergi kuliah which is isnin sampai jumaat memang WAJIB pakai pakaian rasmi. Kalau non-muslim boleh pakai blouse sama skirt tapi mesti yang sopan2 ah dik. Tapi nanti kalau kamu sudah masuk sana pandai juga tu kamu langgar2 peraturan pakai lain2 . HAHA. Tap kalau dalam jadual ada CoQ tu boleh pakai baju CoQ which is PJK la macam tu . 

2. Ada Dewan Selera / Dewan Makan ka ?

Answer : Hah , yang ini bab makanan memang penting ini ditanya.  KML tu Pre-U sdah tu . jadi xda sudah kena kasi sedia makanann free. Membeli saja kamu d Cafe. ada tiga cafe juga sana. Dua cafe untuk pelajar perempuan. Satu cafe untuk lelaki. tapi selagi blum limpas 6pm boleh juga lelaki pegi cafe perempuan. Kalau cafe A tu kan best sebab start jam 3/4 pm boleh order makanan like nasi goreng telur la macam tu. sebab style2 cafe d kml ni yang main kaut bah . xda main2 order2 . hah. ada burger lagi. suggestion sy lakan Cafe A sebelah Blok A tu macam ada murah sikit compare dgn semua. jumpa la kamu sama tu kakak cafe yang kuat suara. tapi saya ada macik cafe yg sy rapat di cafe B tu jadi kalau beli nasi , ayam , sayur , air , dia minta RM2 saja heeee. tapi jrg sy p sana sebab segan bah kena bagi murah , time2 duit kurang baru p sana . ahha. terima kasih macik:) . pandai2 la kamu bajet2 belanja kamu sana sebab ada juga elaun tu. not sure berapa amount utk batch kamu sebab ada juga sy dgr2 aura2 kena kasi kurg tapi nda pasti la . but , kami punya elaun RM250 sebulan. *gila memang rindu dapat elaun lepas habis matriks* haha . 


3 . Apa2 jawatan yang ada di KML ?

Answer : yang plg tinggi JPP dia macam ketua2 la kalau MRSM panggil BWP kalau sekolah lain mcm pggil MPP if im not mistaken. untuk dapat jawatan ni kena bertanding dulu. kena berkempen, sebab akan ada pilihan raya untuk pilih JPP. Then , ada PRD . dulu saya PRD. yg ni kena ada interview ja same goes to KERAP . PRD = PRS , KERAP = Librarian . Ada Jaktee. JAKTEE ni ketua untuk semua LDK . LDK ni mcm family kamu di KML lah ada sorang/dua lecturer jadi parents. kalau MRSM panggil homeroom. Ada jawatan Al-Irfan macam BADAR. Ada jawatan ketua kelas , jawatan untuk di asrama . kamu alert ja kalau ada news pasal pengambilan ajk blok . kena umum juga ikut blok.

4. Satu bilik berapa orang ?

Answer : Satu bilik ada 4 katil. Tapi kdg2 some bilik ada 2/3 org ja di dalam . kalau bilik saya dulu kami 3 org ja . *hi Misa n Natra* hahaha . my e roommate.

5. Outing dia macamana ?




Answer : Setiap hari Sabtu dan Ahad pakai pakaian kasual macam pegi kuliah xD . ambik la kamu pegi UK pakai baju kurung ah . haha . comel bah budak2 kml pki gitu . balik sebelum jam 6 pm . naik bas nombor 6 kalau tidak lain2 kamu dihntar . haha . tpi ada outing khas which is hari jumaat . itu kalau ada urusan di bank atau apa2 lah . wajib bawa kad matriks utk scan di pondok guard.

6 . Jam berapa start masuk kelas ?

Answer : Ada kelas yang start ja 7.30 la plg awal and agak2 hari2 kuliah kamu kena bangun dalam jam 5 /6 untuk start bersiap. ada juga rehat dalam sejam dua dan akan habis kelas pada jam 4.30 plg lewat . tapi kadang2 ada juga lecturer yg kasi extend tu . nasiblah . haha . kadang2 macam kelas kami yang sentiasa bertuah *Hai CP3T34 hee* kami pnya jadual hari selasa setiap minggu plg best . jam 1.30 sudah hbis kelas . nah apalagi di situlah kau mau cuci kain , buat assignment , tidur semua pun boleh . ikut suka kau lah . tapi tips saya untuk dpt result bagus di matriks ni ,kalaukamu sedar kamu punya otak tu krang2 sikit jadi memang kena push diri tu untuk belajar lah. ohya , kadang2 ada juga kelas malam lah lecturer buat . terutama untuk critical subject .

7. Pengangkutan pegi KML ?

Answer : Feri samada dari jeselton point KK atau dari menumbok . Speedboat dari menumbok / lawas. Flight dari KK , Sarawak , Semenanjung . then naik bas / teksi pegi KML . Teingat pula sorg pacik teksi yang mmg kami selalu naik tu . baik sangat.

Okay adik2. Rasa2 nya tu saja question lepas compile smua. Ini saja gea yang tanya . Kalau ada apa2 soalan drop di comment saja ah atau chat box sebelah kanan ni . muahh .

p/s : looking forward for a tittle for  the next entry ? hmmm 

Sunday, March 13, 2016

Short Vacation

Assalamualaikum .. Hai semuaa . So, after the very long time i didnt update anything today i come up the various of photo . Since i just having a short vacation with Le Classmate of mine . So enjoy the photo okay. Lets the photo speak :) . Ohya, fyi, all of the picture were taken at Layang Layangan Beach Labuan. Tujuan utama mau ber Banana Boat hahaha. That beach was so beautiful. u must have a visit to this beach kalau pergi Labuan. but , most of my friends said yg Pantai Pancur Hitam lagi cantik. Nanti mau pegi sana la lagi before hbis matriks >.< Siapa mau ikut ? hahaha *Worldless Entry*