MP3

Saturday, June 4, 2016

Q&A : Matriculation | Kolej Matrikulasi Labuan | Nadia Ambad

Assalammualaikum readers ;)

Nampak ka tittle tu ? macam tittle utk youtubers pulak kan xD. But its not. Harini saya akan jawab some questions daripada adik2 yang mau masuk Kolej Matrikulasi Labuan ataupun lebih pemes kena panggil KML. Okay let's start !

Wahai bakal bakal KMLians,

Credit to Mr Gugel

bersedialah dari segi mental dan fizikal sebab kamu punya kemasukan time bulan puasa tu xD . Nasib la batch 98's kan . tapi siok juga bah itu sebab kamu punya orientasi kureng2 sikit sebab malam kamu terawih kan bagi yang muslim lah. Bah kita start la kan utk Q&A.
*Siow tiak smpat screenshot kamu punya Questions ah*

Ini questions2 ini kan based on question junior2 yang jumpa face to face / pm / dm / ig / fb / wechat. 

1. Di KML bah , wajib ka pakai baju kurung ?

Answer : Iya , wajib. setiap kali pergi kuliah which is isnin sampai jumaat memang WAJIB pakai pakaian rasmi. Kalau non-muslim boleh pakai blouse sama skirt tapi mesti yang sopan2 ah dik. Tapi nanti kalau kamu sudah masuk sana pandai juga tu kamu langgar2 peraturan pakai lain2 . HAHA. Tap kalau dalam jadual ada CoQ tu boleh pakai baju CoQ which is PJK la macam tu . 

2. Ada Dewan Selera / Dewan Makan ka ?

Answer : Hah , yang ini bab makanan memang penting ini ditanya.  KML tu Pre-U sdah tu . jadi xda sudah kena kasi sedia makanann free. Membeli saja kamu d Cafe. ada tiga cafe juga sana. Dua cafe untuk pelajar perempuan. Satu cafe untuk lelaki. tapi selagi blum limpas 6pm boleh juga lelaki pegi cafe perempuan. Kalau cafe A tu kan best sebab start jam 3/4 pm boleh order makanan like nasi goreng telur la macam tu. sebab style2 cafe d kml ni yang main kaut bah . xda main2 order2 . hah. ada burger lagi. suggestion sy lakan Cafe A sebelah Blok A tu macam ada murah sikit compare dgn semua. jumpa la kamu sama tu kakak cafe yang kuat suara. tapi saya ada macik cafe yg sy rapat di cafe B tu jadi kalau beli nasi , ayam , sayur , air , dia minta RM2 saja heeee. tapi jrg sy p sana sebab segan bah kena bagi murah , time2 duit kurang baru p sana . ahha. terima kasih macik:) . pandai2 la kamu bajet2 belanja kamu sana sebab ada juga elaun tu. not sure berapa amount utk batch kamu sebab ada juga sy dgr2 aura2 kena kasi kurg tapi nda pasti la . but , kami punya elaun RM250 sebulan. *gila memang rindu dapat elaun lepas habis matriks* haha . 


3 . Apa2 jawatan yang ada di KML ?

Answer : yang plg tinggi JPP dia macam ketua2 la kalau MRSM panggil BWP kalau sekolah lain mcm pggil MPP if im not mistaken. untuk dapat jawatan ni kena bertanding dulu. kena berkempen, sebab akan ada pilihan raya untuk pilih JPP. Then , ada PRD . dulu saya PRD. yg ni kena ada interview ja same goes to KERAP . PRD = PRS , KERAP = Librarian . Ada Jaktee. JAKTEE ni ketua untuk semua LDK . LDK ni mcm family kamu di KML lah ada sorang/dua lecturer jadi parents. kalau MRSM panggil homeroom. Ada jawatan Al-Irfan macam BADAR. Ada jawatan ketua kelas , jawatan untuk di asrama . kamu alert ja kalau ada news pasal pengambilan ajk blok . kena umum juga ikut blok.

4. Satu bilik berapa orang ?

Answer : Satu bilik ada 4 katil. Tapi kdg2 some bilik ada 2/3 org ja di dalam . kalau bilik saya dulu kami 3 org ja . *hi Misa n Natra* hahaha . my e roommate.

5. Outing dia macamana ?




Answer : Setiap hari Sabtu dan Ahad pakai pakaian kasual macam pegi kuliah xD . ambik la kamu pegi UK pakai baju kurung ah . haha . comel bah budak2 kml pki gitu . balik sebelum jam 6 pm . naik bas nombor 6 kalau tidak lain2 kamu dihntar . haha . tpi ada outing khas which is hari jumaat . itu kalau ada urusan di bank atau apa2 lah . wajib bawa kad matriks utk scan di pondok guard.

6 . Jam berapa start masuk kelas ?

Answer : Ada kelas yang start ja 7.30 la plg awal and agak2 hari2 kuliah kamu kena bangun dalam jam 5 /6 untuk start bersiap. ada juga rehat dalam sejam dua dan akan habis kelas pada jam 4.30 plg lewat . tapi kadang2 ada juga lecturer yg kasi extend tu . nasiblah . haha . kadang2 macam kelas kami yang sentiasa bertuah *Hai CP3T34 hee* kami pnya jadual hari selasa setiap minggu plg best . jam 1.30 sudah hbis kelas . nah apalagi di situlah kau mau cuci kain , buat assignment , tidur semua pun boleh . ikut suka kau lah . tapi tips saya untuk dpt result bagus di matriks ni ,kalaukamu sedar kamu punya otak tu krang2 sikit jadi memang kena push diri tu untuk belajar lah. ohya , kadang2 ada juga kelas malam lah lecturer buat . terutama untuk critical subject .

7. Pengangkutan pegi KML ?

Answer : Feri samada dari jeselton point KK atau dari menumbok . Speedboat dari menumbok / lawas. Flight dari KK , Sarawak , Semenanjung . then naik bas / teksi pegi KML . Teingat pula sorg pacik teksi yang mmg kami selalu naik tu . baik sangat.

Okay adik2. Rasa2 nya tu saja question lepas compile smua. Ini saja gea yang tanya . Kalau ada apa2 soalan drop di comment saja ah atau chat box sebelah kanan ni . muahh .

p/s : looking forward for a tittle for  the next entry ? hmmm