MP3

Sunday, July 2, 2017

Cara Edit Gambar Blur Background Menggunakan Android

Assalamualaikum and Hi everyone 😊

So today saya mau share sama kamu semua macamana mau dapat gambar-gambar lawa untuk kamu upload di account-account social media kamurang. 


Contoh


Simple ja cara dia ni. Benda wajib yang ada hanya sebiji Smartphone. Haritu saya ada nampak tutorial edit gambar blur background tapi guna Appstore/ios ataupun general dia guna Iphone. Jadi untuk golongan-golongan marhean macam saya ni HAHA yang ada smartphone biase-biase je, kita boleh apply method yang saya akan ajar ni. Tutorial ni khas untuk kawan-kawan saya yang tanya " macamna kau edit gambar tu nad?". Nah macam ini kawan-kawan; 

1. Install apps AfterFocus dengan VSCO *ini xda pun boleh* di Play Store 



Nampak kan logo apps tu. VSCO tu xda
pun boleh, tapi untuk dapat gambar yang
 sharp dan perfect *ceh* install lah 😁

2. Buka apps AfterFocus






Pilih lah gambar dari album atau snap terus dari apps ni pun boleh. Lepas pilih gambar yang kamurang mau edit tu, keluar la guide macam gambar atas ni, kamu pilih la mau guna smart atau manual. kalau saya biasa guna manual. Itu untuk select area yang kamu tidak mau blur untuk gambar kamu nanti. Bingung ? Okay keep reading ah.

3. Select area yang kamu tidak mau blur






Untuk yang ini, adakan tools sebelah kiri tu, tidak payah kacau yang tu, kamu boleh kasi zoom in and zoom out image ni guna dua jari. So untuk select area yang kamu tidak mau blur, guna satu jari saja kasi jadi warna merah macam yang saya buat di gambar di atas ni. Perlu kesabaran yang tinggi untuk part ni. Tips dia, kamu zoom in la area yang kamu tidak mau blur and select lah dengan teliti dan sabar. HAHA. Ingat yang kamu select/warnakan merah tu yang kamu tidak mau blur ah. 

4. Tekan next dan sesuaikan rate blur background ikut citarasa sendiri






Hah! Jadi pun. Lepas kamu main-main sama kaler merah tu, tekan ja next tu. Then dapatlah hasil begini. Tekan blur dan pandai-pandai lah kamu pilih rate blur dia. Tips jangan la terlampau blur nanti tidak lawa HAHA. Boleh lah kamu try-try filter atau effect dari sini juga. Kalau kena di hati tu tidak payah sudah edit dri VSCO.Actually lawa-lawa juga filter dri AfterFocus ni. Untuk yang tidak mau install VSCO sampai sini ja la step dia. Jangan lupa save. Nanti lepas save, cari di gallery. Kalau yang mau gambar ni lagi boom keep reading okayy.




5. Buka apps VSCO


Ini susah sikit oh part ni. Nanti dia suruh sign in or sign up tu, kalau tidak mau pun boleh skip ja yang tu. Tapi jangan risau kamu ikut ja step sy ni. Kamu tekan nanti yang paling tengah bila kamu open apps VSCO ni, nanti keluar la seperti gambar di bawah ni,






Tekan button plus + tu and pilih lah gambar yang dari AfterFocus tu. Nanti dia akan keluar macam di atas, pilih la gambar mana yang mau edit sharp segala lightning tu semua then tekan yang button kedua dari kiri di bawah tu. 

6. Pilih Effect dari VSCO






Pilih la filter yang kamu suka.Untuk gambar ni saya guna G3. Boleh ejes juga rate dia tu. Macam gambar bawah ni, kamu pilih lah filter kamu mau macam G3 la contoh then tekan G3 tu lagi balik untuk dapat macam gambar bawah ni. 









7. Untuk lagi sharp boleh edit lagi *skip step ni pun boleh*






Tekan logo effect tu *kedua dari kiri* then boleh la kamu explore tools yang ada. Try and error ja mana kamu rasa cantik guna lah. Exposure ka dulu then try contrast, then swipe pegi right side pun ada banyak lagi contohnya sharp semua shadow. Pandai-pandai lah explore ah. 

8. Tadaa. Sia payung sikit la collection gambar yang saya sudah edit. 



Tidak la lawa sangat tapi bolehlah untuk taraf "edited using Andoid" 😂









Photoshoot terus lepas open house. Location : Kampungku 😆



Okay gambar ni yang version pure from AfterFocus punya. Tiada guna VSCO untuk yang ini.





Bah saya rasa macam ini-ini ja step dia. Kalau macam ada kamu tidak faham feel free untuk tanya saya melalui comment di bawah atau email (naydeaxha13@gmail.com) atau dm saya di FB (Nadia Ambad) *terus ja dm tidak payah add 😂* lah. Sebab ig, twitter, wp saya private *kecuali untuk kawan-kawan yg mmg sedia kenal lah* 😀. Kalau kamu rasa entry ni bermanfaat jangan lupa share sama kawan-kawan. Saya minta maaf juga kalau ada kekurangan untuk tutorial ni, sebab saya tunjuk ni memang cara saya edit. Kalau ada tertinggal untuk tutorial ni minta maaf lah ya 😁. Tutorial ni khas untuk kawan-kawan yang tanya macamana saya edit gambar. So nahh. 

p/s: kenapa rajin sangat buat entry pasal tutorial edit gambar? sebab saya tengah bercuti panjang yang lebih kurang mau 3 bulan 😂. So im looking forward kerja-kerja buang boring sementara tunggu sem baru start. HAHA. tapi inilah minat saya ni edit-edit. Bye. 

Thanks for reading.

Behind The Scene 👇


Gambar favorite saya masa. Location dirahsiakan sebab kalau mau google maps pun tiada tu 😂





Miss Photographer kami yang masih newbie tapi hasil dia 👏👍


Kanak-kanak riang 😂



Bersih dari sebarang filter. GSS 😂 lawakan view dia 



Sis Lily Photographer terjun juga 😂























2 comments:

  1. wahh nadd. bole suda buat tutorial ahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha 😂 . Sikit-sikit la ifah, tutorial yg senang-senang ni

      Delete